Naar inhoud springen

Criterium van Eisenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het criterium van Eisenstein geeft er een voldoende voorwaarde voor, dat een gegeven polynoom met gehele coëfficienten irreducibel is. Een polynoom dat aan de voorwaarden voldoet, die in het criterium zijn gesteld, is irreducibel over de rationale getallen en, dat is in feite hetzelfde, over de gehele getallen.

Het criterium is naar Ferdinand Eisenstein genoemd. Het werd als eerste door T. Schönemann gepubliceerd,[1] maar werd daarna ook door Eisenstein gebruikt.[2] Eisenstein paste het criterium toe op polynomen met coëfficiënten in , niet .

Het polynoom

met gehele coëfficienten is irreducibel over de rationale getallen, als er een priemgetal is, zodanig dat

  • niet door kan worden gedeeld,
  • alle andere coëfficienten wel door kunnen worden gedeeld en
  • niet door kan worden gedeeld.[3]
Bewijs 

Het bewijs gebruikt voor een deel volledige inductie en is voor een deel een bewijs uit het ongerijmde.

Beschouw een polynoom en stel dat er niet-constante polynomen en met gehele coëfficienten zijn, zo dat .

en kunnen geen van beide door worden gedeeld, omdat niet door kan worden gedeeld. Er volgt uit en , dat een van de twee en een keer door is te delen, de andere niet. Kies de coëfficiënten, zodat en .

,

waarin de coëfficiënten en gelijk aan 0 kunnen zijn, omdat of daarin mogelijk is.

Voor alle tot en met is het zo, dat door kan worden gedeeld of gelijk aan nul is. Dit deel wordt met volledige inductie bewezen.

Inductiebegin

kan door worden gedeeld. Dat is afgeleid.

Inductieveronderstelling

Veronderstel voor bepaalde dat voor alle het zo is dat door kan worden gedeeld of gelijk aan nul is.

Inductiestap

Gegeven dat kan door worden gedeeld. Dat betekent dat ook door kan worden gedeeld of gelijk aan nul is. kon niet door worden gedeeld, maar alle wel. De inductiestap is daarmee gezet.

Er doet zich nu bij een tegenspraak voor.

, omdat de coëfficiënt van de hoogste macht van is en , en alle andere kunnen in ieder geval door worden gedeeld. Het is gegeven dat niet door kan worden gedeeld, maar alle termen in de som kunnen wel door worden gedeeld, hun som dus ook en dat geeft een tegenspraak.
  • is irreducibel, omdat de coëfficiënten 5, 15 en 10 door het priemgetal 5 kunnen worden gedeeld, maar 3 niet en 10 niet door 25 kan worden gedeeld.
  • , met vrij en een priemgetal, is irreducibel.
  • Als een priemgetal is, dan is
irreducibel.
Bewijs 
Na substitutie van is deze vergelijking met binomiaalcoëfficiënten te schrijven als:
De coëfficiënt 1 van de hoogste macht van kan niet door worden gedeeld, maar alle andere coëfficiënten wel en de constante term, die ook is, kan niet door worden gedeeld. Uit het criterium van Eisenstein volgt nu dat het polynoom in irreducibel is, dus is ook het oorspronkelijke polynoom in irreducibel.

Als de gehele getallen door een uniek factorisatiedomein worden vervangen, de rationale getallen door het quotiëntenlichaam van en door een priemelement in , dan geldt het criterium ook.